Νέα Προκήρυξη Βιολογικών – Δηλώστε το ενδιαφέρον σας


Νέα Προκήρυξη Βιολογικών – Δηλώστε το ενδιαφέρον σας
Οκτ 4, 2017

Σε επαγγελματίες αγρότες που έχουν σύμβαση με Οργανισμό Πιστοποίησης έως μία πενταετία δίνεται προτεραιότητα ένταξης σύμφωνα με τα κριτήρια μοριοδότησης της δεύτερης προκήρυξης της Βιολογικής Γεωργίας, που βρίσκονταν σε διαβούλευση μέχρι σήμερα 4 Οκτωβρίου. Πόντους παίρνουν επίσης στη φυτική παραγωγή οι νεαροί αγρότες έως 35 ετών με μικρές εκτάσεις και στη ζωική οι κτηνοτρόφοι που παράγουν βιολογικές ζωοτροφές. Στον αντίποδα, όσο μεγαλύτερη η έκταση φυτικής παραγωγής του αιτούντος, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες ένταξης του. Πιο συγκεκριμένα, παλιοί και νεοεισερχόμενοι στο Μέτρο 11 με έκταση μεγαλύτερη των 100 στρεμμάτων χάνουν σχεδόν τους 50 από τους 100 βαθμούς για το κριτήριο εντασσόμενη έκταση.

Υπενθυμίζεται ότι στη νέα πρόσκληση θα ενταχθούν οι εξής καλλιεργητικές ομάδες:

  • ρόδια, σύκα, µικρόκαρπες (φράουλες κ.λπ), αβοκάντο, ακρόδρυα, ακτινίδια µε 90 ευρώ ανά στρέµµα για νεοεισερχόµενους και παλιούς βιοκαλλιεργητές.
  • καπνός, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα 60 ευρώ ανά στρέµµα για παλιούς και νεοεισερχόµενους.

Τέλος, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόσκληση, η παρούσα θα αξιολογήσει τους αιτούντες με μία πλειάδα κριτηρίων, γεγονός που θα αποτρέψει τις μαζικές ισοψηφίες που καταγράφηκαν στην προηγούμενη πρόσκληση και είχαν ως αποτέλεσμα τη μαζική απόρριψη των αιτήσεων που ισοψήφησαν.

Οι βιοκαλλιεργητές που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα μπορούν να απευθύνονται στους γεωπόνους της εταιρίας μας, Βάγιας Αγροτικά Εφόδια.